Hukuka uygun bir dava dilekçesinin nasıl hazırlanacağı en önemli hususlardandır. Dava dilekçesinin mahkeme tarafından kabulü için eksiksiz ve doğru hazırlanmış olması gerekmektedir. Bu sebeple dava dilekçesinin nasıl hazırlanacağını bilmek önemlidir. Dava dilekçesinin hazırlanması sırasında bir avukattan hukuki destek alınması yararınıza olabilecektir. Zira dava açılması ve takibi hukuki bir süreç olup sürecin başından sonuna kadar her şeyin hukuk kurallarına uygun şekilde yapılması önem arz eder. Aksi takdirde eksik veya hatalı dava dilekçesi sunmak önemli hak kayıplarına neden olabilir. Hak kaybı yaşandıktan sonra telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğabilmektedir. Bu sebeple sürecin başından sonuna kadar avukat ile takibini tavsiye etmekteyiz.
Dava dilekçesi nasıl hazırlanır sorusunun cevabı için ilk olarak bu konuyu düzenleyen HMK m.119’a bakılmalıdır.
:
Bu hususlardan (1), (5), (6), (7) ve (8) bentleri dışında kalan hususların eksik olması hâlinde, hâkim davacıya eksikliği tamamlaması için bir haftalık kesin süre verir. Bu süre içinde eksikliğin tamamlanmaması hâlinde dava açılmamış sayılır.
Ancak 5, 6, 7 ve 8 bentlerinin eksik olması davanın açılmasına engel olmayacağı halde hak kayıplarına sebep olabileceğinden dava dilekçesinin eksiksiz hazırlanması önem teşkil etmektedir. Ancak yanlış mahkemede dava açılması durumunda görev ve yetkisizlik nedeniyle dava usulden reddedilebilecektir. Bu sebeple görev ve yetki kurallarını bilip doğru mahkemede dava açmak önemlidir.
Davacının kanunda yazılı hususları açık ve net şekilde içerir dilekçesini hazırladıktan sonra adını soyadını yazması ve imza atması ile birlikte dava dilekçesi hazırdır. Avukat ile yürütülecek işlemlerde dava dilekçesinin hazırlanması ve davanın açılması ile ilgili tüm işlemleri avukat aracılığıyla yapmak mümkündür. Ancak avukatsız açılacak davalarda davacı, davanın açılacağı adliyedeki tevzi bürosundan mesai saatleri içerisinde dava dilekçesini vermelidir. Burada ödenmesi gereken harç ve masraflar görevli memur tarafından hesaplanır ve davacı tarafından ödenir. Burada işlemler tamamlandıktan sonra tarafınıza verilen tevzi formunun üzerinde mahkeme bilgilerini ve dosya numarasını görebilirsiniz. Dosyanın takibini fiziki olarak yapabileceğiniz gibi e-devlet UYAP vatandaş üzerinden de yapabilirsiniz.